ORS-scoop, ontwikkeld voor TropenzorgProductontwikkeling
Het is essentieel dat de productenrange van een onderneming regelmatig aangepast wordt aan de steeds veranderende markteisen. Als ú het niet doet, dan doet uw concurrent het wel. Het betekent vaak een aanpassing van een bestaand product, maar het kan ook zijn dat een heel niéuw product ontwikkeld moet worden.
Creativiteit, inventiviteit, verbeeldingskracht én de kennis van product en productietechniek zijn nodig om een product goed te ontwerpen.
Het gaat om het realiseren van het eerste idee tot een succesvol concreet eindresultaat. In nauwe samenwerking met de opdrachtgever. Hiervoor kunt u het beste samenwerken met een op het vlak van productontwikkeling ter zake kundige partner.
Het oude ontwerp van de ORS-scoopActiviteiten
Het industrieel ontwerpbureau van Guido van Haaften is zo'n ter zake kundige partner als het gaat om productontwikkeling. De nadruk ligt op de combinatie van industrieel ontwerpen met techniek. Hierdoor zijn de ontworpen producten in hoge mate economisch maakbaar. Er wordt hiertoe, indien wenselijk, samengewerkt met diverse specialisten, zoals rapid-prototype bedrijven, modelmakerijen, kunststof specialisten, engineeringbureau's en gereedschapmakerijen.
Het industrieel ontwerpbureau van Guido van Haaften is werkzaam sinds 1986 als een zelfstandig en onafhankelijk ontwerpbureau. De activiteiten liggen op de volgende terreinen: het genereren van ideeën, conceptontwikkeling, constructie, vormgeving, ergonomie, kostprijsberekening, technisch tekenen en modelbouw.
Bij de gerealiseerde projecten ligt de nadruk op het gebruik van kunststof (m.n. spuitgiettechniek), vaak in combinatie met metaal.Ontwerpmethode
Ik maak gebruik van de "Delftse methode", de methode die mij aangeleerd is tijdens mijn studie in Delft (afdeling Industrieel Ontwerpen). Een college van mij over deze methode is te vinden onder het kopje "ontwerpmethodiek".
Rapid prototypes van de ORS-scoop, de witte uit ABS met het FDM-proces (Fused Deposit Modelling) en het transparante met het SLA-proces (StereoLithography Apparatus).CAD CAM RP
CAD: computer aided design
CAM: computer aided manufacturing
RP: rapid prototyping
2D: ontwerpen in het platte vlak
3D: ruimtelijk ontwerpenModerne technieken en ontwerptools hebben mij altijd erg geboeid. Reeds in 1984 (bij mijn eerste werkgever) heb ik spreadsheets (toen nog Lotus-123 op de eerste "Wang" PC) ingezet bij ontwerpproblemen. In 1986 heb ik daar Autocad geïmplementeerd.
In mijn eigen ontwerpbureau ben ik in 1990 met 2D CAD begonnen en tevens dat jaar een proefproject gedaan met 3D CAD/CAM surface modelling en RP frezen.
Vanaf 1998 ben ik overgegaan op 3D CAD solid modelling, waarbij meestal een gespecialiseerd CAD-constructeur aan het team wordt toegevoegd.
Prototypes zijn tot 1998 met de hand gemaakt, daarna kwamen laagsgewijs opgebouwde RP-technieken in de belangstelling. In 2007 heb ik op de Saxion Hogeschool een RP-machine (FDM Dimension-1200) geïmplementeerd. Tegenwoordig wordt er vrijwel geen project meer door mij uitgevoerd zonder deze RP-technieken.
Duplo beugel, ontwikkeld voor van Walraven
De oude stalen Duplo beugelGerealiseerde projecten
onderdelen van speeltoestellen voor kinderen, fietsaccessoires, bevestigingssystemen voor fietsmanden en -tassen, buitensportproducten, klembeugels voor kunststof buizen, buissteunen voor CV-leidingen, elektronicabehuizingen, kleding transport systeem, conceptontwikkeling badkamermeubilair, concepthouder bij monitorsteun, verstuiver voor etherische oliën, dekselscharnier voor wasverzamelaar, monitorverstelling, tafeltennisnetsteun, rolhordeur, zonne-energie verlichting, barcode scanner, feromoondoseerunit (doseerunit insektenbestrijding), werktafels, fietskettingreiniger, geluids- en warmte-isolatie m.b.t. buizen, montagesysteem voor fittingen en buizen, buisrailsteun glastuinbouw, kleurschema's professionele producten, brilbeveiligingssysteem, gas- en houtkachels, lichtbakken.Onderwijs
Van 1995 tot 2010 was ik als extern docent aan de Saxion Hogeschool Enschede verbonden op de afdeling IPO (Industrieel Product Ontwerpen).
Hier gaf ik lessen in ontwerpmethodiek, constructief ontwerpen in kunststoffen & plaatstaal en productfotografie.
Tevens begeleidde ik de studenten tijdens diverse ontwerpoefeningen, stageopdrachten en hun afstuderen.Leveringsvoorwaarden
Ik onderschrijf de BNO gedragscode en lever onder deze voorwaarden.
Als industrieel ontwerpbureau hanteer ik deze voorwaarden veelal met uitsluiting van de paragrafen die het eigendom van het ontwerpwerk regelen: 3.1; 3.3; 3.4; 4.2; 4.3 en 7.5. Het ontwerpwerk wordt dan eigendom van de opdrachtgever, mits natuurlijk alle betreffende facturen betaald zijn aan opdrachtnemer.