Technische Informatie    

Proces
Judith Rigter maakt kleurrijk gedecoreerd aardewerk.
De decoratie wordt aangebracht op het biscuitgebakken product (biscuit is gebakken klei).
Over het beschilderde product wordt een transparante glazuurlaag gespoten (of het wordt gedompeld) en dan wordt het voor de tweede keer gebakken op 1060°C. De transparante glazuur vormt een glasachtige laag over de decoratie en maakt het product waterdicht.
Een eventueel goudluster (22 karaats goud) wordt met een derde brand aangebracht op 690°C.
Het verschil tussen aardewerk en steengoed of porselein is dat deze laatsten op een hogere temperatuur gebakken worden (1200°-1350°C), en daardoor harder en meer waterdicht zijn.

Glazuur en decoratie
Het grote voordeel van aardewerk is dat er heldere en stralende kleuren gebruikt kunnen worden.
De kleuren liggen onder de glazuurlaag en kunnen er dus nooit afslijten of verkleuren. De glazuurlaag is glad, ook op de plaats waar de decoratie zit.
De decoratie is met penseel geschilderd, of met airbrush gespoten, waarbij bepaalde vlakken uitgespaard kunnen worden met behulp van een mal.

Veiligheid
Het glazuur is "lood-safe".

Haarscheuren
Op alle aardewerk verschijnen na verloop van tijd zogenaamde haarscheurtjes. Haarscheuren zijn zeer fijne breukvlakjes in de glazuurlaag van het aardewerk. Deze haarscheurtjes vormen het patina van (oud) aardewerk. De tijd die verstrijkt totdat deze haarscheurtjes ontstaan verschilt van product tot product, afhankelijk van het verschil in uitzetting tussen de klei en de glazuurlaag.
Voor het keramiek van Judith Rigter is het nodige onderzoek gedaan om de glazuurlaag goed af te stemmen op de klei.

Vocht
Het is beter om het werk niet in water te plaatsen, omdat de standring (de onderkant van het product dat op de ovenplaat staat) niet geglazuurd is en water op kan zuigen. Vochtopname vergroot de kans op haarscheuren. Vochtopname is te herkennen door het donkerder kleuren van de klei onder de glazuurlaag.
Sommig werk wordt op metalen punten gebakken (doosvormen, bordvormen) en zijn daardoor minder gevoelig voor vochtopname.